С Районен съд
молян
 Бързи 
Връзки
Ok
Районен съд - Смолян
Контакти
Структура
Служби. Обслужвани общини
Съдебни заседатели
Указател
Единен портал за електронно правосъдие
График на съдебните заседания
Информационен бюлетин - наказателни дела
Публична продан
Съобщения/Обявления/Информационни рубрики
Вътрешни правила, стратегически план, бюджет, годишен доклад
Деклaрации
Вашите права - Информация и процедури
Сигнали, предложения
Постановени съдебни актове по граждански дела
Постановени съдебни актове по наказателни дела
Окръжен съд - Смолян
Районен съд - Мадан
Районен съд - Златоград
Районен съд - Девин
Районен съд - Чепеларе
Административен съд - Смолян
 Районен съд - Смолян    Съобщения/Обявления/Информационни рубрики  
 П Р Е С С Ъ О Б Щ Е Н И Е

 

   На 29.03.2019 г. Районен съд – Смолян, Окръжен съд – Смолян и Районна прокуратура – Смолян проведоха съвместно "Денят на отворените врати". Темата, под чийто надслов се проведе този ден е „СЪДЪТ ОТВАРЯ ВРАТИ ЗА МАЛКИ, ГОЛЕМИ И ОЩЕ ПО-ГОЛЕМИ“.

Децата и ръководителя на Кукления театър при ОДК – Смолян бяха поканени в Съдебната палата в Смолян да покажат таланта си и постиженията си пред децата на СУ „Отец Паисий“ – Смолян.

Те бяха посрещнати от организаторите на втория етаж в съдебната зала, която беше притихнала в необичайна атмосфера, защото в нея се беше разположила картина от приказка на Шарл Перо. Това беше истинска изненада. Децата с учудване поглеждаха своите ръководители и присъстващите малки таланти от театралната школа.

Съдията от Окръжен съд - Смолян Валентина Бошнякова поздрави присъстващите в залата – малки, големи и още по-големи, затова че днес са при нас в Деня на отворени врати и за изненадите, които предстоят в този ден.

Бяха представени децата от кукления театър, като всички в залата няма търпение да разберат какво ще се случи…

И се случи…

Оживя  приказката за Червената шапчица.

Зрителите с голям интерес изгледаха постановката на малките артисти. Когато те свършиха с пиесата, съдия Бошнякова и прокурор Найденова подканиха децата да разкажат какви поуки са си извадили от днешната пиеса.

Те с охота и усмивки се надпреварваха да разкажат за видяното.

Разговорът премина постепенно и към това, какво именно се прави в истинската съдебна зала, в съда, в прокуратурата.

Двете представиха своите професии, също така и други професии, които децата биха свързали със съда, цветовете на тогите си, кой какво прави в съдебната зала и пр.

Децата знаеха много от правата, които имат хората, а също така и задълженията си.

Днес в залата беше поканена и инспектор Цочева инспектор ДПС при РУ - Смолян, за да види децата в необичайна обстановка, които показаха своето АЗ чрез играта, емоцията, таланта. Може би това е начинът да разберем малко, големи и още по-големи....

Малко по-късно имаше и награди – благодарствени писма, грамоти и др.

И мислим, че постигнахме идеята си за този Ден на отворените врати. А тя беше колкото се може повече деца, ръководители, институции да разберат, какво е съдът, прокуратурата, а също така те взаимно да се опознаят и да си бъдат полезни занапред.

И отново децата имаха възможност да изразят видяното на белия лист, като те нарисуваха през техния поглед днешния ден.

Децата от Куклен театър при ОДК – Смолян предадоха своята емоция на всички нас. Детската глъч дълго време ще отеква в кулоарите на съда, която ще ни напомня за този незабравим ден за МАЛКИ, ГОЛЕМИ И ОЩЕ ПО-ГОЛЕМИ…


          Снимки 1, 2, 3.                                                                            

  

 

                                                           Окръжен съд – Смолян

                                                           Районен съд – Смолян

                                               Районна прокуратура – Смолян

                                                          
П Р Е С С Ъ О Б Щ Е Н И Е

 

На 11.05.2018 г. "Денят на отворените врати" се проведе съвместно с Районен съд – Смолян, Окръжен съд – Смолян и Районна прокуратура – Смолян. Темата, под чийто надслов се проведе този ден е „Заедно срещу насилието в училище“.

Децата от предучилищна група „Лъв“ в ДГ „Слънце“ гр. Смолян и ученици от 3в клас на ОУ „Иван Вазов“ гр. Смолян и техните ръководители бяха поканени в Съдебната палата в гр. Смолян, в Зала № 1 на втория етаж.

Те бяха посрещнати от организаторите още на входа на Съдебната палата, като бяха закичени на ръчичките с розови ленти, символизиращи „Не на насилието“ с надпис „Заедно срещу насилието над децата – доброто винаги побеждава!“. В залата звучаха песни за доброто. Съдебен секретар Веселина Младенова, която е работила и като училищен психолог приветства децата в залата, като ги покани да изгледат и филмчето за Педя Човек Лакът Брада – Торбата с жълтици. Децата бяха впечатлени от възможността да изгледат видеото на контролните монитори в съдебната зала. Бяха подканени да разкажат какво са научили от филмчето и какви изводи са си направили. Постепенно разговорът премина със съдията от Окръжен съд - Смолян Валентина Бошнякова, като се включи и прокурор от Районна прокуратура – Смолян Татяна Найденова. Двете представиха своите професии, също така и други професии, които децата биха свързали със съда. Облякоха тогите и подканиха децата да изиграят някакъв спор, който се решава в съда.  Покани се едно дете, което да вземе участие, също така се осигури адвокат, в ролята на Мирослава Каракехайова – адм.секретар на Районен съд - Смолян, свидетел; съдебната охрана също се включи, като един от колегите им се реши да бъде обвиняем. Децата с интерес и усмивки проследиха детския процес, като имаха възможност да видят ролите на съдията, прокурора, адвоката, свидетеля, обвиняемия и съдебната охрана в един спор. Те бяха подканени да решат заедно дали е виновен чичкото с белезниците. Децата споделиха, че навсякъде има правила, както в съда, така и в училище и в детската градина. Знаеха, че на насилието не следва да се отвръща с насилие и че трябва да потърсят помощ от по-големите. Идеята на този „Ден на отворените врати“ бе, да могат по-малките деца от предучилищната възраст да приемстват съветите от по-големите и техните учители, за да могат да бъдат подготвени и да се справят, когато на есен чуят за пръв път училищния звънец. След като бяха подготвени за нещата, които се случват в залата, бяха поканени от окръжни съдии, за да видят как протича заседание по истинско дело.

Малко по-късно имаше и награди, благодарствени писма, грамоти.

И може би най-чаровното от този ден бяха рисунките, които децата нарисуваха за впечатленията си от днес и оставиха за спомен на Съдебната палата, които може би на следващия юбилей ще бъдат част от експонатите…

Сърдечно благодарим за подкрепата на децата и техните ръководители за включването им в тази инициатива и пожелаваме да запалят вярата в доброто.

Снимки 1, 2, 3,...

 

                                                           Окръжен съд – Смолян

                                                            Районен съд – Смолян

                                        Районна прокуратура Смолян

                                                           


П Р Е С С Ъ О Б Щ Е Н И Е

 

          На 11.05.2018 г., Районен съд – Смолян, Окръжен съд – Смолян и Районна прокуратура Смолян за поредна година отварят врати за граждани, медии и институции в рамките на информационната кампания "Ден на отворените врати".

Програмата на информационната кампания стартира в 09.30 часа.

Темата, под чийто надслов ще се проведе „Денят на отворените врати“ тази година е „ЗАЕДНО СРЕЩУ НАСИЛИЕТО В УЧИЛИЩЕ“.


 П Р Е С С Ъ О Б Щ Е Н И Е


     На 08.05.2018 г. от 14 ч. в Съдебна палата - Смолян  се проведе възстановка с ученици от ППМГ „Васил Левски“ - гр. Смолян. Симулативният процес  бе организиран от капитан Луков - съдия във Военен съд - Пловдив, със  съдействието на председателя на Районен съд – Смолян съдия Петър Маргаритов. Участниците в съдебния процес  са 11 деца от 10 „а“ клас. Те бяха подготвени от госпожа Блатева,  преподавател в ППМГ „Васил Левски“ в гр. Смолян. Децата влезнаха в ролите на съдия, прокурор, адвокат, вещо лице, свидетели, пострадали и подсъдим. Показаха изключителен талант и разбиране за ролите си, сблъскаха се с действителната работа на юриста, търсещ справедливост. Съдебният състав от един съдия и двама съдебни заседатели, след като разгледа делото, не само откри истината, но и я въздигна в присъда. Съдът на ППМГ „Васил Левски“ - гр. Смолян наказа момче, извършило грабеж, причинило телесна повреда и държало наркотици.  Присъдата бе  „Лишаване от свобода“ при Общ режим за държане на наркотици, а подсъдимият бе оправдан по обвинението за грабеж с телесна повреда. В съдебната зала присъстваха юристи, преподаватели, ученици. Участниците и   преподавателката им г-жа Блатева получиха грамоти от Военен съд - Пловдив и  Районен съд - Смолян. Директорът на Райковска гимназия г-жа Илиева връчи благодарствени писма на магистратите. Симулативният процес  бе  организиран от двете съдилища, във връзка с  повишаване правната грамотност на  децата.

Снимки 1, 2, 3, 4, 5, 6,...

 


Н О В И Н И


Висшият съдебен съвет и Министерството на образованието и науката за трети път през учебната 2016/2017 г. реализираха съвместна Образователна програма „Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“. Целта на образователната програма е превенция на учениците, повишаване на тяхната информираност за структурата, функциите и значението на съдебната власт в Република България. Одобрени са Концепция на Програмата, както и Споразумение за сътрудничество между ВСС и МОН, което сключено за срок от 5 години.

      Районен съд – Смолян участва съвместно с Окръжна прокуратура – Смолян. Бе одобрен предварителен график за провеждане на лекции в рамките на учебната програма по Етика и право в 10 клас в ГПЧЕ „Иван Вазов“ гр. Смолян. Бяха подготвени 11 теми и определени лектори от съдии, прокурорски помощник и съдебен служител. Отделно в извънучебно време, близо 60 ученика присъстваха на наказателен процес по интересен за учениците текст от НК - по чл. 343б, ал. 3 от НК, с прилагане на 78а НК. Съдия Маргаритов и прокурорския помощник Братованов разясниха предмета на делото, както протича съдебното дирене, правата на обвиняемия, как се предявяват веществените доказателства, съдебните прения, последната дума на обвиняемия. Сред учениците имаше такива, на които техните бащи също са магистрати в съдебния район, които имаха правна култура и знаеха ролята на страните в процеса. Гимназистите задаваха интересни въпроси на съдията, прокурора, адвоката. Интерес предизвика и това, че освен процесуалните кодекси има и Етичен кодекс на магистратите. Съдия Маргаритов прочете своето съдебно решение и те се изненадаха, че за толкова кратко време съдът е постановил своя съдебен акт. Те разбраха какво е наказанието и възможността на страните, ако не са съгласни с него, къде и кога да го обжалват. Това бе за тях един открит урок в живота им.

   Бяха връчени и поименни удостоверения, официално на учениците в образователната програма. Също така и USB флаш памети с презентации, които да използват и занапред. Снимки...

 П Р Е С С Ъ О Б Щ Е Н И Е


   На 21.04.2017 г. "Денят на отворените врати" се проведе съвместно с всички органи на съдебната власт в Съдебна палата Смолян (съдилища и прокуратури). Снимки...

   Близо 40 ученици от 8-ми, 10-ти и 11-ти клас на I-во СУ "Св.Св. Кирил и Методий" - гр. Смолян и техните преподаватели присъстваха в съдебно заседание по наказателно дело в Районен съд – Смолян. Децата и ръководителите им с голям интерес следяха как протича наказателния процес. Административният ръководител на СмРС – Петър Маргаритов, разясни процеса по делото, ролята на страните, на техните защити,  на прокурора, какъв би бил изхода на делото, при различните хипотези. Показа им какво представлява като документ наказателното постановление, акта за установяване на административното нарушение и др. Гимназистите с голямо желание и усмивки позираха на съдийските и прокурорските места като увековечиха този момент от образованието си със снимки и разговори. Още повече, че на тях им предстои участие в симулативен процес, който е по проект „Система за кариерно ориентиране в училищното образование“.

По-късно учениците продължиха обиколката из съдебната палата и стигайки до залата на Окръжен съд – Смолян, останаха изненадани, че бяха поканени да влезнат в нея по микрофон, което предизвика  техните усмивки…

Бяха посрещнати от окръжния съдия Недкова, от прокурора Станчев, служители на окръжен съд и окръжна прокуратура.

Голямата изненадата предстоеше… За пръв път беше подготвена демонстрация на видеоконферентна връзка с член на ВСС – Юлияна Колева. Съдия Недкова разясни, че в процесуалните закони е предвидено разпит чрез видеоконференция или телефонна конференция. Юлиана Колева, член на Висшия съдебен съвет (ВСС) с квотата на народните представители показа залата, в която заседават, отговори как се избират членовете, кой е председателстващият заседанията и пр.

След демонстрацията на видеоконферентната връзка, в залата на Окръжен съд продължи съдия Недкова. Тя обясни на учениците за създаването на Конституциите ни, за трите власти, за съдилищата, за съдебните заседатели, за инстанционното производство, за състезателното начало, за равнопоставеността, за тълкувателните решения на ВКС, които са задължителни за съдилищата и не на последно място какво представлява вътрешното убеждение на съдиите. Интерес сред учениците предизвика прилагането на европейските регламенти, директиви, европейската заповед за плащане. Накрая съдия Недкова завърши с думите „Няма документ, който да е внесен в съд и по него съдът да не се е произнесъл“…

Наред с ролята на съдията в Окръжен съд, бе разяснена и тази на окръжния прокурор от прокурора Станчев. Той обърна внимание на функциите на прокуратурите, на видовете наказателни дела, на реформите в прокуратурите.

… и за да приключи и този ДЕН НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ днес… ще цитираме думи на директора на училището, който изрече пред всички нас…. „Деца, искам да кажа нещо - имайте доверие в съдебната система, това, което се говори негативно в публичното пространство, самите вие видяхте, че не е така… този съд, макар и в малък град има много добри магистрати и условия за правораздаване и е достоен да спазва европейските правила и закона, и да вярваме в него…“С Ъ О Б Щ Е Н И Е

“ДЕН НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ” в Районен съд -  Смолян

Районен съд - Смолян за поредна година отваря врати за граждани, медии и институции в рамките на информационната кампания "Ден на отворените врати".

Инициативата се осъществява с цел популяризиране дейността на съда и повишаване правната култура на гражданите.

Програмата на информационната кампания стартира в 14.00 часа на 21.04.2017 г.

"Денят на отворените врати" се провежда съвместно с всички органи на съдебната власт в Съдебна палата Смолян (съдилища и прокуратури).

Ученици от 8-ми клас на I-во СУ "Св.Св. Кирил и Методий" - гр. Смолян ще присъстват в съдебно заседание по наказателно дело в Районен съд - Смолян, след което е организирана обиколка из съдебната палата. Ще се проведат разговори със съдия и прокурор за спецификите в работата на всяка една институция.  

     


Районен съд Смолян ОБЯВЯВА

 

Решение на КОМИСИЯТА
относно проведен КОНКУРС за длъжността "Съдебен секретар"

18.04.2017Районен съд Смолян ОБЯВЯВА

 

Списък на допуснатите кандидати до участие
в КОНКУРС за длъжността "Съдебен секретар"


31.03.2017


ОБЯВЛЕНИЕ


        Районен съд Смолян обявява КОНКУРС за длъжността "Съдебен секретар" за ДВЕ работни места на основание Заповед № 39/21.02.2017 г. на Административния ръководител - Председател на Районен съд Смолян.

С Ъ О Б Щ Е Н И Е

12.05.2016 г. – “ДЕН НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ” в Районен съд гр. Смолян

      И тази година Районен съд - Смолян отваря врати за граждани, медии и институции в рамките на информационната кампания "Ден на отворените врати".

Инициативата, която ще се проведе на 12.05.2016 год., се осъществява с цел популяризиране дейността на съда и повишаване правната култура на гражданите. Програмата на информационната кампания стартира в 14:00 часа.


       За първи път "Денят на отворените врати" ще се проведе съвместно с всички органи на съдебната власт в Съдебната палата /съдилища и прокуратури/.


       Ученици от ПГИ "Карл Маркс" - Смолян на две инстанции ще проведат симулативен съдебен процес по действителен случай, след което съдии и прокурори ще разкажат за спецификите на работата на всяка една институция.

 


С Ъ О Б Щ Е Н И Е


         В шест съдилища започва пилотно прилагане на Правилата за достъп до електронни съдебни дела в Единния портал за електронно правосъдие на ВСС

         

          От 4 април 2016 г. стартира официално пилотното тестване на Правилата за достъп до електронни съдебни дела в Единния портал за електронно правосъдие на Висшия съдебен съвет (ВСС), като вече се приемат заявления за достъп. С решение по Протокол № 56/12.11.2015 г. ВСС определи съдилищата, в които да започне експерименталното прилагане на правилата, да са Върховният касационен съд, Апелативният съд в гр. София, Окръжният съд в гр. Благоевград, Районният съд в гр. Благоевград, Окръжният съд в гр. Смолян и Районният съд в гр. Смолян.

Електронните съдебни дела като част от Единния портал за електронно правосъдие представляват информационна система, която предоставя възможност на лицата да прегледат електронните копия на техните съдебни дела (граждански, търговски или административни), както и да копират отделни документи, съдържащи се в делото.

Право на достъп до електронните съдебни дела чрез портала https://ecase.justice.bg имат страните по делото, техните представители (определени по силата на закона или чрез упълномощаване) и държавни органи в рамките на тяхната компетентност.

Достъпът до системата се осъществява чрез потребителски профил, защитен с потребителско име, представляващо адрес на електронна поща на потребителя, и парола. Веднъж създаден, профилът се използва за всички дела, до които лицето има права, независимо от това кой съд е компетентен да ги разгледа.

Желанието за упражняване на правото на достъп до електронните съдебни дела се заявява изрично с подаване на писмено заявление по образец за получаване на достъп. Заявлението се попълва и подава лично или чрез упълномощен представител с нотариално заверено пълномощно, на място в съда, компетентен да разгледа делото, за което се иска достъп.

Системата на електронните съдебни дела предоставя и възможност на потребителите да получават електронни призовки и съобщения, включително и да бъдат уведомявани за определени процесуални действия на посочен от тях електронен адрес.

Правилата за достъп до електронни съдебни дела в Единния портал за електронно правосъдие на Висшия съдебен съвет са публикувани в страницата на ВСС (http://www.vss.justice.bg/root/f/upload/9/portal-pravila.pdf), а заявления за създаване на личен потребителски профил, за достъп, за отмяна на достъп и/или отказ от електронно призоваване, за прекратяване на достъп и др. са налични  в секцията "Единен портал за електронно правосъдие".
С Ъ О Б Щ Е Н И Е

             Съобщаваме, че с протокол № 57 от заседание на Висшия съдебен съвет, проведено на 19.11.2015 г., е приет План за организиране и провеждане на информационна кампания в регионални и национални медии във връзка с реформата на съдебната карта. Към съдържанието на плана...
С Ъ О Б Щ Е Н И Е

 

                   Информираме всички физически и юридически лица, че Районен съд Смолян е осигурил възможност за извършване на картови плащания по реда на чл. 4, ал. 1 от ЗОПБ.

                     За целта са инсталирани ПОС терминални устройства в служба „Деловодство“ и Бюро „Съдимост“, намиращи се на първия етаж в Съдебната палата.
Информационни рубрики "Третата власт отвътре".

През 2015 г. в изпълнение на проект „Укрепване на капацитета на ВСС за по-добро управление на комуникационните процеси и повече прозрачност в дейността на съдебната система“ са създадени десет телевизионни рубрики представящи съдебната власт.

 Рубриките представят десет теми: Функции и структура на ВСС; Независимост на съдебната власт; Детско правосъдие; Електронно правосъдие; Противодействие на корупцията; Достъп до правосъдието; Специфика на различните видове правосъдие; Магистратските професии; Структура на съдебната власт; Прозрачност в работата на съдебната власт. 

От 01.10.2015 г. в съдилищата на РБългария заработи утвърдената от ВСС
Централизирана система за случайно разпределение на делата.
Към протоколите от разпределение...

            20.03.2015 - "ДЕН НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ" в Районен съд Смолян

                В "Деня на отворените врати"  гражданите могат да посетят Районен съд гр. Смолян в Съдебната палата и да се запознаят с организацията на работа на съдиите и съдебните служители, със съдебни процедури, с работата и функциите на съдебните служби.

          Провеждането на "Ден на отворените врати" в органите на съдебната власт има за цел да популяризира дейността на съда, да повиши правната култура на гражданите, за по-добра информираност за работата на съдебната система, както и за изграждане на повече доверие в работата й.

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

На 05 ФЕВРУАРИ 2015 г. - ЧЕТВЪРТЪК В 10,00 часа, ЗАЛА № 1 на Районен съд гр. Смолян се проведе ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СЪДИИТЕ В СЪДА ЗА ПОЛАГАНЕ КЛЕТВА НА СЪДЕБНИТЕ ЗАСЕДАТЕЛИ.

В залата присъстваха 22-те съдебни заседатели, избрани от  Общото събрание на съдиите в Окръжен съд гр. Смолян на 29.01.2015 г.

Всички те тържествено пристъпиха към полагане на клетвата:

 

         "Заклевам се в името на народа да прилагам точно Конституцията и законите на Република България, да изпълнявам задълженията си по съвест и вътрешно убеждение, да бъда безпристрастен, обективен и справедлив, да допринасям за издигане престижа на професията, да пазя тайната на съвещанието, като винаги помня, че за всичко отговарям пред закона. Заклех се!"

 

Всеки съдебен заседател подписа клетвен лист и пое 5 годишния си мандат.

В подробен доклад от председателствуващия събранието им бяха разяснени:

Какви за задълженията им като съдебен заседател?

   Какви са техните отговорности към съда?

   Какво е възнаграждението на съдебния заседател?

 

   По-късно същия ден, съдебните заседатели при Районен съд гр. Смолян проведоха първото си Общо събрание и избраха Съвет на съдебните заседатели от трима членове, които  да осъществяват връзка със съдебния администратор на съда за организацията на работа на съдебните заседатели и за доброто взаимодействие със съдиите.

Съдебните заседатели приеха на това Общо събрание вътрешни правила, с които уреждат организацията на работата си и правилата за поведението си.


за организацията на работата на съдебните заседатели  при Районен съд Смолян


                    

               В "Деня на отворените врати"  гражданите могат да посетят Районен съд гр. Смолян в Съдебната палата и да се запознаят с организацията на работа на съдиите и съдебните служители, със съдебни процедури, с работата и функциите на съдебните служби.
          Провеждането на "Ден на отворените врати" в органите на съдебната власт има за цел да популяризира дейността на съда, да повиши правната култура на гражданите, за по-добра информираност за работата на съдебната система, както и за изграждане на повече доверие в работата й.
            

           Във връзка с въведената от Министерство на правосъдието възможност за издаване на електронни свидетелства за съдимост информираме гражданите, че могат да използват тази услуга, за което е необходим електронен подпис.


Издаване на електронно свидетелство за съдимост
ПРЕССЪОБЩЕНИЕ


          В Районен съд гр. Смолян се проведе “Ден на отворените врати”, което  е заложено в годишната програма за дейността на Висшия съдебен съвет и има за цел да популяризира дейността на съда, да повиши правната култура на гражданите.

          Предварително се обсъди и определи целевата група, като бяха поканени ученици  от ПМГ “Васил Левски” гр. Смолян и VІІ-СОУ “Отец Паисий” гр. Смолян.

           Учениците посетиха сградата на Съдебната палата, където се помещава Районен съд гр. Смолян.

       Още на входа бяха впечатлени от Съдебната охрана – металният скенер и звукът, който издава при преминаването им. Обясни им се как служителите от съдебната охрана осъществяват охрана на съдебната сграда, на магистратите и съдебните служители,  как осигуряват реда в сградата. Беше им обърнато специално внимание за правилата за посещение в съда и за присъствието в съдебната зала.

     Съдия Сийка Златанова и съдебния администратор Мирослава Каракехайова запознаха децата с възможностите за предоставяне на съдебно-административни услуги и информация. Показаха им се регистратурата, службите, деловодствата, кабинетите и съдебните зали.

          Голямата съдебна зала на Районен съд гр. Смолян бе изпълнена с близо 60 деца и 4 учители от двете училища. Отново съдията Златанова разказа интересни факти, свързани с историята на сградата, на Районния съд, на председателите, които са председателствали през годините. Бяха информиране за структурата на съдебната власт,  спецификата на работата на отделните  магистрати, обяснени им бяха видовете дела, разглеждани от районния съд. Разяснени бяха основните функции на всеки един от участниците в наказателния и гражданския процес, инстанционния контрол, запознати бяха с основни права на децата до 18 годишна възраст и начина и реда за участието в съдебните дела на същите.

           Децата проявиха интерес за спецификите на работа на съда, особено в дела свързани с участие на деца.

           Съдебен секретар демонстрира как се работи с деловодната система на съда.          
СЪОБЩЕНИЕ

        Съгласно чл.3, ал.5, т.1 "о" от ЗДДС, услугите предоставяни от държавен съдебен изпълнител се облагат с ДДС. Считано от 19.02.2013 г. върху таксите събирани от ДСИ при Районен съд Смолян, определени в Раздел ІІ от Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК, се начислява ДДС.

          

 

 

 

 гр. Смолян, бул. България 16, тел.: 0301/ 60450, факс: 0301/ 60453  
USAID Тази Интернет страница е създадена с подкрепата на Инициатива за укрепване на съдебната система на ААМР